MMDVM Hotspot
Voor de vakantie wilde ik een hotspot hebben met wifi, zodat ik niet met netwerk kabeltjes in de weer moet. Mijn keus viel op de MMDVM de Euronode. Deze heeft alles aan boord om de digitale snelweg te bewandelen. Maar dat ging in mijn geval niet zonder slag of stoot kan ik u vertellen. Het instellen van de hotspot met de pi-star software is echt super eenvoudig. Als eerste moet je de hotspot met een netwerk kabel aansluiten op de computer om daarna de Wifi in te kunnen stellen. Maar dan moet je wel kunnen inloggen. Maar dan moet je natuurlijk wel even de inlognaam en het wachtwoord weten. Maar ook hier is Goggle je beste vriend. Standaard staan deze ingesteld op:
Inlognaam     : pi-star
Wachtwoord  : raspberry
Je hoeft echt maar een paar settings te veranderen en het werkt, althans dat hoopte ik. Nee dat is echt zo, de menu structuur spreekt voor zich en na iedere wijziging even op 'Apply changes' klikken om de nieuwe instellingen op te slaan. Dit is snel te controleren op het OLED display op de hotspot. Hierin verschijnt '-CLOSE-' om aan te geven dat hij opnieuw gaat op starten. Opnieuw gestart en het werkt. Dan maar eens kijken of ik ook iets hoor. En waarachtig het display op de hotspot laat keurig de informatie van het ontvangen station zien.
Dan maar eens zenden en kijken of dit ook werkt. Nu laat het display niet het bovenstaande schermje zien, maar het standaard scherm zoals hieronder.
Als nieuwkomer in de digitale weg weet ik niet of dat goed is, maar ik heb mijn twijfels hierover. Maar omdat ik geen ervaring met deze hotspot heb laat ik het maar even in het midden. Dan is het wachten op de dinsdag avond om me in te melden in de D-star ronde. Nu ging deze door omstandigheden niet door, maar er waren wel stations, dus maar eens roepen of ze mij kunnen verstaan. Iedereen verstond elkaar, behalve deze digibeet. GGGRRRRRR!!!!!

Ik weet niet hoe u dat vergaat, maar ik ben dan in verre staat van enthousiasme en ben geneigd om herstel werkzaamheden uit te voeren met een hamer. En dan weet ik één ding heel zeker, hij doet het daarna nooit meer. En dat is wel zonde van de investering. Dan maar eens gaan zoeken wat ik over het hoofd heb gezien. Allerlei fimpjes op internet bekeken en ik doe niets fout, maar toch wordt ik niet gehoord. Ligt het dan aan de instellingen in de set (IC-7100)? Dat kan volgens mij niet, omdat deze thuis op de openspot wel werkt. Een alternatief is de hotspot naar fabrieks instellingen te herstellen en van voren af aan beginnen. En als ik u een raad mag geven, DOE DAT NIET!!!!!!!!

Er werkte waarempel helemaal niets meer, geen modem geen display alleen een paar knipperende lampjes zonder beeld op het display en geen ontvangst meer. ZUCHT, de hamer ideeen komen weer naar boven. Nee onderdukken die handel en mijn vriend Google maar eens raadplegen. Ik denk dat ik een image van de pi-star terug moet zetten op de SD-kaart. En dan begint het, hoeveel versies wil je hebben, vijf.....tien of nog meer. Geen idee, maar dat is wel het nadeel van open source, iedereen maakt een versie en als je dan moet zoeken weet je echt niet welke je moet hebben. Goede raad is duur, Guus van Combitronics, waar ik hem gekocht, heb zal dat ongetwijfeld weten. Des avonds om 23:00 uur maar een mailtje gestuurd met de uitleg van de stommiteiten die ik begaan heb. Ik denk wel dat Guus een beetje gelachen heeft, met daar heb je er weer één, zo'n eigenwijze techneut. En terrecht Guus.
Moe, niet voldaan en met een rot gevoel ga ik naar bed.

Nieuwe dag nieuwe kansen en eerst even de mail checken, bingo mail van Guus met een download link naar de juiste image. Dat stemt me weer een beetje positief. Achter de laptop gekropen en de image teruggezet op de SD-kaart. Dan het moment der waarheid, de hotspot werkt weer zoals ik hem uit de doos haalde. Alles weer opnieuw ingesteld en er klinken weer stemmen uit de speaker van de Icom. Echter wanneer ik de spreeksleutel bedien blijft er op mijn scherm MMDVM staan en geen informatie. Er klopt toch iets niet. Vriend, waar ben je? Ik bedoel Google natuurlijk.

Uiteindelijk ben ik er achter gekomen dat de Icom voor de MMDVM anders ingesteld moet worden dan voor de Openspot-1. Dat moet je maar even weten, maar hier onder de schermpjes van mijn Icom instellingen die wel werken. En misschein is het voor velen heel duidelijk hoe dit werkt, maar ik wist hier erg weinig over.
Hiernaast mijn configuratie van de Euronode hotspot. klik op een afbeelding om deze vergroot weer te geven.
Het ziet er goed uit althans dat dacht ik. Ondanks dat de MMDVM goed ingestald staat en de set de juiste instellingen heeft (dacht ik) werkt het nog steeds niet.  Als je op internet leest moet er, in DR-mode, als je op de knop CS drukt de volgende regels staan;
Ik kreeg echter onderstaand beeld te zien. En dan doet ie het niet.
In het veld TO kies ik voor Local CQ en dan komt er in UR CQCQCQ te staan. Echter werkt dit niet. In mijn instelling in de Pi-Star staat de default reflextor ingesteld op XLX088. Na wat spitwerk op internet kwam ik er achter dat je dit ook in kan vullen in het TO veld in de DR-mode.
Dus in DR-mode klikken op TO en dan Your Call Sign kiezen waar je naar toe wilt. Daar heb ik XLX088 van gemaakt. Moet echter nog voorzien worden van een B en een L (om te linken). En dan werkt het wel alleen staat er dan bij UR XLX088BL in plaats van CQCQCQ. Hiermee dwing ik de hotspot om verbinding te maken met XLX088 en laat niet de hotspot dat bepalen.
Uit eindelijk veel met John PA0ETE gemaild en uiteindelijk kwam Sven PA5VEN met de oplossing. Gewoon op TO klikken en dan naar Your Call Sign gaan en dan CQCQCQ kiezen.
Maar die heb ik niet...... wacht eens even ik heb daar gewoon een call bijgemaakt, namelijk de XLX088BL. Ik kan daar natuurlijk ook de call CQCQCQ van maken. Heb ik gedaan en die de naam 'use repeater' gegeven. Thats all, hoe simpel kan het zijn. Dit werkt uitstekend. Ben er uiteindelijk twee dagen mee bezig geweest om dit uit te vogelen.

Mijn dank gaat dan ook uit naar John PA0ETE, Wim PA0WCS en Sven PA5VEN.
Een leerzame ervaring die mij de ultime toegang geeft tot DV communicatie.
p.s. ik ben nu geen expert, maar wel een ervaring rijker.
(C)2022 PA3FRP / Laatst bijgewerkt : 23-juni-2022