Heil Pro Set Elite headset
Sinds ik in het bezit ben van een Icom transceiver heb ik ook hiervoor een headset aangeschaft. Dat is de Heil Pro Set Elite IC geworden. Een fantastische headset met een hele duidelijke weergave die in zijn geheel op het oor valt. Het sluit je nagenoeg volledig af voor de buiten wereld. Kan soms handig zijn als de XYL roept.
Kleven er dan geen nadelen aan deze headset. Ja moet ik volmondig zeggen. De band die de schelpen bij elkaar houd en op het hoofd rust klemt behoorlijk op het hoofd. En als brildrager druk dan de oren nogal fors tegen de pootjes van de bril die na een paar uur luisteren wel zeer beginnen te doen. Nu schrijft Heil zelf al dat de je de band iets kan bijbuigen om de druk op de oren wat te verlichten.
Dat moet natuurlijk wel met een beetje beleid om hem niet te knakken waardoor deze onbruikbaar wordt. Als je dat voorzichtig doet is het goed te merken en prima aan te passen.

Een ander nadeel is, niet echt een nadeel, maar je moet er ook een adaptor bij kopen of zelf maken om de headset aan te sluiten op de set. De headset is standaard voorzien van een 2 stuks 3,5mm plugjes. Eén in mono dat de microfoon is en één stereo plugje voor  het koptelefoon gedeelte. Verder is er nog een 6,3mm jack die als PTT contact dienst doet. Om de headset aan te sluiten op mijn Icom IC7300 heb je de adapter de AD-1-IC nodig. Bij Hamshop voor €22,50 te koop.
Maar je kan hem ook zelfmaken niet ingewikkeld als je de juiste aansluitingen maar op de 8 polige plug gebruikt. Let hier wel bij op dat bij de nmormale AD-1 adapter een blokkade voor gelijkspanning zit met een condensator. In de AD-1IC zit deze niet.
Maar dan moet je ook nog een PTT knop hebben als je niet met VOX wil werken. Ik vind werken met VOX niet prettig en zal dus voor een PTT knop moeten gaan. Hiervoor is er ook weer een kant enklare oplossing, die ik persoonlijk foei lelijk vind. Maar dat is persoonlijk. Ik heb er zelf één gemaakt.
Een klein maak drukknopje die precies past in een huis van een NEUTRIX 6,3mm Jack. Aan de andere kant een  6,3mm Jack van het merk Amphenol. Dat laat zien dat die een compleet ander omhulsel heeft en daar krijg je de drukknop niet in vast.

Zie ook de IC7300 settings voor optimale modulatie van deze headset.
(C)2022 PA3FRP / Laatst bijgewerkt : 23-juni-2022