Digitale modes
Ik ben zeer geïnteresseerd in het maken van verbindingen in de digitale modes. De eenvoudigste is natuurlijk CW, dat ik wel beheers, maar op lage snelheid. MAar sinde de intrede van de computer zijn er veel meer mogelijkheden. Ik ben begonnen met het wle bekende HAMCOM modem in combinatrie met de bij behorende software. Hiermee heb ik veel geluisterd en verdingingen gemaakt in RTTY. Maar de decodering was niet altijd perfect en ben daarna overgestap op een decoder ontwerp van DJ6HP. Voor de liefhebbers van nostalgie kijk maar on deze link.
Toen kwam packet radio met het wel bekende Baycom modem met de TCM3105 en een commodore 64. Dit werd later ingewisseld voor een AEA PK232. Hiermee was veel meer mogelijk en met een perfecte decodering.
Een aantal jaren later kwamen er veel betere en snellere geluidskaarten en daarmee werd een nieuw tijdperk ingeluid. Decodering via de geluidskaart was een feit. De decodering gebeurde niet in de hardware, maar in de software. Beperkingen….geen, alles was mogelijk. Ik kreeg al heel snel de mode PSK31 in het vizier en ben daar vanaf het begin eigenlijk mee bezig geweest.
Een smalbandige communicatie met een bandbreedte van 31Hz. Dit alles bedacht door G3PLX.Zie officiële BPSK31 site link.
Een eenvoudig interface tussen de PC en de Radio en we konden los gaan in de digitale modes. Hier is wel een kanttekening bij, de interne soundcard van de PC is gaat niet altijd evengoed om met de factor ruis. Sterkere signalen zijn prima te detecteren, maar de wat zwakkere signalen kunnen niet altijd goed uit de ruis te halen zijn. Daarom zijn er diverse fabrikanten die een compleet interface hebben dat de computer via dit interfase met de transceiver verbindt. Een ander voordeel hiervan is dat er meestal ook een CAT-besturing van de transceiver geïntegreerd is. We kunnen dus de transceiver ook nog eens bedienen via de computer. Nu is dat geen must, maar voor het loggen is het wel handig dat de frequentie direct meegenomen wordt in het logboek. Zeker tijdens contesten is dat handig. Zelf gebruik ik jaren de Microham USB III in combinatie met een kabel set voor de FT817.
Bij dit interface moet je een aparte kabelset kopen die geschikt is voor jouw transceiver. Dat is een nadeel, want de kabel kost ongeveer de helt van het interface. Uiteraard is dit ook zelf te maken want er zijn voldoende gegevens via internet te downloaden omtrent de kabelset.
Hieronder de kabelset voor de FT817 te weten de DB-FT-MINI8.
Hier is deze tekening als PDF
Heel veel mooie verbindingen gemaakt met de FT817 met 5W in een simpele dipool voor 20m.
Dat was het grote voordeel van de mode, verbindingen waren mogelijk terwijl je de toontjes met het oor nauwelijks kon horen. Er kwamen heel veel software pakketten uit, met de ene nog meer mogelijkheden dan de andere. Ook werden er meerdere modes in één pakket geïntegreerd.
Voor software digitale modes zie Links=>Software