1 op 9 BALUN

1:9 Balun/Unun /MTFT iets magisch?

Nee in het geheel niet. Er wordt wel veel overgesproken, maar wanneer gebruiken we dit dan? Eigenlijk gebruiken we de 1:9 als impedantie transformator bij een hoog ohmige impedantie. Niet voor een halvegolf eind gevoede antenne. Daar is de impedantie nog veel hoer en zullen we naar 1:49 moeten gaan.

Even terug naar mijn antenne een inverted-V van 2x13m welke voor de helft teruggevouwen is.

Ik heb ook geƫxperimenteerd met 1:4 baluns met verschillende kernen T200-2 en FT140-43 maar kwam eigenlijk op verschillende resultaten. Omdat er getuned moet worden is er ook sprake van smalbandigheid en moet er regelmatig getuned worden binnen een band. Ik ben daarom over gegaan op een 1:9 balun dei ook wel gebruikt wordt voor langdraad en bekend staat als MTFT. Kijk maar eens op de site van DK7ZB.
Nu heb ik wel vaker 1:9 baluns gemaakt en met verschillende resultaten. Ik had toen nog geen mogelijkheid om deze te meten. Nu wel, ik ben in het bezit van een Rig-Expert RigStick Pro. Fantastisch handig apparaat om snel te kunnen meten.

Ik ging altijd uit van een 3x8 windingen en dan als volgt bedraad en aangesloten.

Ben er wel achter dat voor een 1:9 balun een T200-2 niet echt ideaal is en nooit het hele HF gebeid bestrijkt van 3-30MHz. Een FT140-43 of voor grotere vermogens deFT240-43 zijn dan meer geschikt. En toch geeft deze balun niet helemaal het gewenste resultaat. Vooral op 80m is tunen lastig.  Ook al heb ik een auto tuner met een groot impedantie bereik, maar deze heeft er veel moeite mee. Totdat ik een artikel tegen kwam op internet wat mij aan het denken zette. 

We verplaatsen de aansluiting van de transceiver naar de midden wikkeling waardoor er meer symmetrie aan de antenne ontstaat. Achteraf ook wel logisch, maar ik heb hier nooit aan gedacht. En meteen geprobeerd. Veel beter resultaten, de tuner heeft het een stuk makkelijker en tuned van 10-80m en alles wat er tussen zit. Voorlopig dit maar even laten en eens wat verbindingen maken.

(C)2022 PA3FRP / Laatst bijgewerkt : 23-juni-2022